Najstariji jelovnik na svetu koji se koristi i danas
Hrana je mnogo više nego gorivo koje nam daje energiju, odnosno omogućava da živimo i radimo. Mnogima je ona inspiracija, strast i ljubav. Možemo reći da hrana nikog ne ostavlja ravnodušnim, čak i ako neko jelo ne volimo. Sa hranom možemo da se indentifikujemo kroz domaću kuhinju i da bolje razumemo svet kroz različite internacionalne kuhinje.
Hrana neprekidno evoluira. Sa hranom se eksperimentiše, stvaraju se novi ukusi, spajaju namernice koje su ranije smatrane nespojive. No, neki recepti su ostali u osnovi nepromenjeni od kada su nastali. Da li je u pitanju najbolja kombinacija namernica i začina koja odoleva modernoj gastronomiji ili je to jednostavno stvar ukusa i navike nepca, teško je reći.
Izrada jelovnika često nije lak posao i mnogi ugostitelji traže inspiraciju čitanjem e-jelovnika na internetu. U želji da budu što originalniji često zaboravljaju tradicionalna jela koja imaju više nego dugu istoriju.
Predstavljamo vam 5 najstarijih jela na svetu koja se u osnovnom obliku koriste i danas. Najstarije datira oko 6000 godina pre nove ere a neka jela za koja ste možda mislili da su novotarija novog doba su zapravo jedna od najstarijih poslastica.
Izrada jelovnika iz prošlosti ne bi mogla da prođe bez nekoliko tradicionalnih jela koja vam predstavljamo u nastavku ovog e-jelovnika.
Gulaš – najstarije jelo na svetu
Gulaš je upravo najstarije jelo na ovom popisu. Predstavlja mešavinu povrća, mesa i drugih sastojaka. Jelo se kuva polako na laganoj vatri. Miris gulaša može se osetiti na daleko a gotovo jelo predstavlja eksploziju ukusa. Kod gulaša nema dodavanja egzotičnih začina, savršenost ovog jela je u jednostavnosti i koriste se samo najosnovniji začini, po mogućstvu sveži.
Meso za gulaš se u osnovi dinsta u sopstvenoj tečnosti dok ne omekša. Ova praksa dugotrajnog dinstanja mesa datira čak od 7000 do 8000 godina pre nove ere. Gulaš ima svoje različite verzije. Svetski je poznat mađarski gulaš koji mnogi smatraju najukusnijim od svih. Međutim, osnova svih varijanti je ista, a to je dinstano meso i povrće.
Tamales – drevne meksičke sarmice
Meksičke sarmice prave se slično kao i naše sarme od kiselog kupusa sa tom razlikom što se umesto listova kupusa koriste listovi kukuruza. Od ostalih sastojaka koristi se kukuruzno brašno, suva paprika i meso (svinjetina, piletina, jagnjetina, riba).
Tameles sarmice datiraju između 8000 i 5000 pre nove ere i bile su glavno jelo Asteka i Maja. Danas se tamale jedu širom Centralne i Južne Amerike, Kariba i SAD.
Palačinke – najstarija poslastica koja je na tronu i danas
Palačinke mogu biti tanke i debele zavisno od zemlje porekla. Istorija palačinki datira oko 3300 godina pre nove ere i kreće od Ocija – Ledenog čoveka čiji je prirodno mumificiran leš otkriven u italijanskim Alpima. Analizom njegovog tela otkrila je da je na Ocijevom poslednjem jelovniku bilo meso divljači i palačinke od pšenice.
Palačinke su bile jedna od omiljenih poslastica starih Grka. Zanimljivo je da su ih nazivali tagenijama od reči tageno što u prevodu znači tiganj. Pripremale su se na glinenim tiganjima na otvorenoj vatri, od pšeničnog brašna sa malim dodatkom maslinovog ulja. Takođe je interesantno da su se palačinke kao i danas javljale u dve varijante, kao slatke i slane. Slane palačinke servirale su se sa uglavnom sa kiselim mlekom a slatke sa medom.
Kari – najstariji sos na svetu
Kari je nastao kao sos i njegova istorije seže više od 4000 godina pre nove ere. Poreklo mu se vezuje za civilizacije u dolini Inda gde su ljudi koristili kamen i tučak za mlevenje začina među kojima su najviše korišćeni senf, komorač i kim.
Arheološka iskopavanja u dolini Inda otkrila su delove grnčarije sa tragovima kurkume i đumbira sa datiranjem između 2600-2200 godine pre nove ere. Prema istoričarima, kari se najčešće konzumirao sa pirinčem koji je u ovom podneblju uzgajan.
Čizkejk – zaslađeni sir kao jedan od najstarijih deserta
Čizkejk je proglašen najstarijim desertom na svetu na osnovu arheoloških ispitivanja koja su otkrila polomljene kalupe za sir koji datiraju iz 2000. godine pre nove ere. Prema nekim istoričarima, kolači sa sirom izmišljeni su na Samosu, grčkom ostrvu koje je naseljeno više od 5000 godina.
Desert sa slatkim sirom bio je serviran sportistima na prvim olimpijskim igrama 776. godine pre nove ere. Nakon rimskog osvajanja Grčke, 146. godine pre nove ere, Riljani su osmislili svoju verziju čizkejka dodavanjem jaja sa pečenom korom aromatizovanom limunom ili narandžom što se koristi i danas.
Izrada jelovnika iz prošlosti mogla bi da uključi još i pilav (1000-500 p.n.e.), puding od pirinča (oko 400 p.n.e.), riblj sos (4 vek p.n.e.) a tu je i burger koji datira iz 4 veka nove ere. Svakako postoji odličan razlog zašto su ova jela u gotovo nepromenjenom obliku opstala i danas pa ih svakako treba uvrtiti i u moderne e-jelovnika. Taj razlog može biti samo jedan a to je odličan ukus.